Ny legemiddelkandidat for normal hjerneutvikling hos ekstremt premature barn

20.05.2021

Arctic Bioscience og Smerud Medical Research International AS (SMERUD) inngår et forskningssamarbeid for å utvikle en ny legemiddelkandidat for å bidra til normal hjerneutvikling hos ekstremt premature barn.

Hvert år fødes over 30 000 barn i USA og Europa før uke 28 i svangerskapet. Barn som fødes så tidlig har betydelig risiko for funksjonsnedsettelse som følge av at hjernen ikke er fullt utviklet ved fødselen.

Selskapet planlegger å søke «orphan designation» for legemiddelkandidaten.

Dokosaheksaensyre (DHA), er viktig for normal utvikling av hjerne og syn hos fostre.
Silderogn er en naturlig kilde til omega-3-fettsyren DHA, så en legemiddelkandidat basert på silderogn har et godt teoretisk fundament for å bidra til normal hjerneutvikling hos ekstremt premature barn.

Arctic Bioscience vil, basert på egen patentert teknologi, utvikle en ny flytende legemiddelformulering med høyt innhold av fosfolipid-DHA som kan gis med sonde til ekstremt premature barn.

«Hvis vi kan bidra til at ekstremt premature barn får normal hjerneutvikling, vil det ha enorm betydning for tidligfødte barn og deres foreldre over hele verden. Vår langsiktige strategi er å utvikle legemidler for flere bruksområder basert på vår patenterte teknologiplattform. Med denne avtalen kan vi få utviklet et nytt produkt parallelt med psoriasis-produktet. Hvis vi lykkes med denne utviklingen, vil vi åpne et nytt milliardmarked», sier administrerende direktør Ole Arne Eiksund i Arctic Bioscience.

SMERUD har de seneste 10 årene samarbeidet tett med global ekspertise innen nyfødtmedisin, og har vært med på utviklingen av andre legemidler for reduksjon av komplikasjoner forbundet med ekstrem prematuritet. Ekstremt premature barn har høy risiko for komplikasjoner etter fødsel, ikke bare nevrologiske, men i stor grad også sykdom relatert til syn, lunge og tarm.

«Det å gjennomføre kliniske utprøvninger i denne pasientgruppen er uhyre komplekst og utfordrende, og bare noen svært få firmaer har denne erfaringen. Vi ønsker derfor å utnytte denne spesialkompetansen vår og vil selv investere store ressurser i dette viktige prosjektet i årene fremover. Vi vet at DHA er essensiell for normal utvikling, men bare god, klinisk forskning vil avdekke om den spesielle DHA-formuleringen utviklet fra silderogn vil være tilstrekkelig effektiv i behandling eller forebyggelse av komplikasjoner ved ekstrem prematuritet», sier Knut Smerud, gründer og styreleder i SMERUD.

Forskningssamarbeidet vil utføres i samarbeid med flere spesialklinikker i Norden, Europa ellers, samt Canada og USA.

Ett slikt finnes bl.a. i Genova, Italia, og professor Luca Ramenghi som er leder for neonatal patologi og intensivenhet på Gaslini-insituttet ved Universitetet i Genova vil være en sentral partner når vi skal planlegge utviklingsløpet samt søke grants fra bl.a. EU. Prof. Ramenghi’s forskningsenhet er verdensledende m.h.t. svært avansert MR-avbildning av hjernen hos ekstremt premature samt klinisk tolkning av denne billedanalysen, og har lang erfaring fra komplekse kliniske studier av denne pasientgruppen

For ytterligere informasjon vennligst kontakt:

Ole Arne Eiksund

CEO Arctic Bioscience

Telefon: +47 908 43 944

Knut Smerud

Styreleder Smerud Medical Research International

Telefon: +47 908 92 577

Om Arctic Bioscience

Arctic Bioscience er et bioteknologiselskap som utvikler og kommersialiserer kosttilskudd basert på fosfolipidestre fra silderogn. Silderogn inneholder fettstoffer som er viktige byggesteiner i cellemembraner og bidrar til normal funksjon av hjerne, hjerte og syn. Kosttilskudd fra Arctic Bioscience selges globalt som bulk-ingrediens til andre selskaper i bransjen samt som ferdigvare under merkevarenavnet Romega.

Selskapets strategi er å dreie salget fra bulk til ferdigvare og geografisk fokus er USA og Kina. Selskapet har startet utvikling av HRO350 – en legemiddelkandidat som også produseres med silderogn som råvare. HRO350 utvikles for behandling av mild til moderat psoriasis. Dette er en stor pasientgruppe som trenger nye, effektive legemidler med gunstig sikkerhetsprofil. Arctic Bioscience har svært kompetente medarbeidere med lang erfaring fra utvikling av marine oljer og erfaring fra legemiddelindustri.

For mer informasjon om selskapet: https://arctic-bioscience.com/